POVOMBO

Gesprekken met Impact!

  • Organisatie Artcomm
  • Duur training 2 dagdelen
  • Max. aantal deelnemers 15
  • Locatie Op school of nader te bepalen / in overleg

Ga schurende gesprekken niet uit de weg. Leer spanningen omzetten in dialoog, gevoelige thema’s bespreekbaar maken en samen bouwen aan een sociaal veilig, kritisch denkend en open leerklimaat.

Inhoud scholing

Eendaagse training voor (gast)docenten:

Hoe voer je op een veilige, zorgvuldige en impactvolle manier gesprekken over maatschappelijke en gevoelige thema’s in de klas? In deze training leer je hoe je spanningen omzet in dialoog en bijdraagt aan een sociaal veilig leerklimaat.

Ochtendprogramma – Theoretisch fundament & gesprekstechnieken

In het eerste dagdeel (09.00 – 12.00 uur) staat kennisopbouw en het ontwikkelen van gesprekstechnieken centraal. Op interactieve wijze behandel je o.a.:

  • Het polarisatiemodel: inzicht in hoe spanningen en tegenstellingen ontstaan en werken binnen groepsdynamiek.
  • De ‘ijsberg’ uit NLP: leren kijken naar de onderliggende waarden, overtuigingen en emoties achter standpunten.
  • Democratische waarden & wetgeving in Nederland: o.a. Artikel 1 van de Grondwet en grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.
  • Gesprekstechnieken voor lastige onderwerpen:
    • Grenzen stellen en toch uitnodigen tot gesprek
    • Neutraal bevragen
    • Alternatieve perspectieven verkennen

De theorie wordt direct toegepast in actieve werkvormen, oefeningen en reflectiemomenten.

Middagprogramma – Praktijktraining met trainingsacteur

In het tweede dagdeel (13.00 – 16.30 uur) breng je de geleerde technieken in praktijk. Onder begeleiding van een professionele trainingsacteur oefen je realistische en uitdagende klassensituaties, met eigen casussen of praktijkvoorbeelden.

Je traint gericht op:

  • Herkennen en hanteren van grensoverschrijdende uitspraken
  • Behouden van een open en neutrale houding
  • Uitnodigen tot dialoog, ook bij weerstand
  • Ontvangen van gerichte feedback op houding, taalgebruik en effect

Resultaat scholing

Na afloop van de training ben je beter toegerust om gesprekken over gevoelige thema’s te begeleiden. Je creëert ruimte voor verschillende perspectieven, stelt waar nodig duidelijke grenzen en versterkt het kritisch denkvermogen van je leerlingen alles binnen een sociaal veilig leerklimaat.

Wat levert de training op?

Na deze eendaagse training gaat de deelnemer, docent of gastdocent naar huis met concrete handvatten om gevoelige en maatschappelijke thema’s op een veilige, gestructureerde en verbindende manier bespreekbaar te maken in de klas.

De docent:

  • Begrijpt hoe polarisatie werkt en herkent zijn of haar eigen rol daarin
  • Heeft inzicht in de onderliggende waarden, overtuigingen en emoties die meningsvorming beïnvloeden (de ‘ijsberg’)
  • Kent de juridische en democratische kaders voor klassengesprekken, zoals Artikel 1 van de Grondwet en de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting
  • Heeft geoefend met het begrenzen van grensoverschrijdend gedrag of uitspraken, zonder het gesprek te blokkeren
  • Beheerst technieken om neutraal te bevragen en leerlingen op onderzoekende wijze tot reflectie uit te nodigen
  • Kan alternatieve perspectieven bespreekbaar maken, ook bij weerstand of emotionele reacties
  • Heeft ervaren wat wel en niet werkt in spannende praktijksituaties, door te oefenen met een professionele trainingsacteur en directe feedback te ontvangen

Kortom: de deelnemer voelt zich zekerder, competenter en beter toegerust om moeilijke gesprekken niet uit de weg te gaan, maar ze met vertrouwen en impact te begeleiden. Daarmee draagt de docent bij aan een sociaal veilig leerklimaat én stimuleert hij of zij het kritisch denkvermogen van leerlingen.

Praktische informatie

  • Richtprijs

    Deze training heeft een richtprijs van € 1.380,00 inclusief btw. Afhankelijk van uw wensen wordt er een offerte opgemaakt.

  • Doelgroep

    De training is bedoeld voor aankomende en zittende docenten in het primair (speciaal) onderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs, nieuwkomersonderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. 

  • Leervorm/werkvorm

    In het eerste dagdeel (09.00 – 12.00 uur) ontdek je op interactieve wijze nieuwe inzichten en gesprekstechnieken. In de middag (13.00 – 16.30 uur) ga je hiermee actief aan de slag: je oefent met een professionele trainingsacteur in realistische en uitdagende situaties uit de klas.

Over de aanbieder

Artcomm – Dialoog als fundament voor verbinding en weerbaarheid

Artcomm is een trainings- en adviesbureau dat onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties ondersteunt bij het versterken van sociale veiligheid, kritisch denkvermogen en veerkracht.

De interactieve trainingen en workshops helpen professionals om constructieve gesprekken te voeren over gevoelige en polariserende thema’s. Daarbij staat de verbinding tussen mensen centraal.

Artcomm werkt praktijkgericht en combineert theorie met ervaringsgerichte oefeningen. Onderwerpen als polarisatie, ondermijnend gedrag, democratische waarden en effectieve gespreksvoering vormen de kern van het aanbod. Deelnemers leren met methodieken zoals het polarisatiemodel en de ‘ijsberg’ uit NLP hoe zij onderliggende drijfveren en emoties herkennen en hierop adequaat reageren.

Oprichter en trainer Erdem Üstüner brengt jarenlange expertise mee als ervaringsdeskundige op het gebied van ondermijnend gedrag. Hij was o.a. actief als expert-trainer voor Stichting School & Veiligheid, Peer2Peer en Young Education Support- YES! ). De ervaring in het begeleiden van jongeren en het omgaan met complexe groepsdynamieken vormt een waardevolle toevoeging aan het aanbod.

Artcomm gelooft in de kracht van dialoog. Met maatwerktrajecten sluit de organisatie aan bij de specifieke context en behoeften van elke klant. Zo helpt Artcomm bij het creëren van veilige leeromgevingen waar openheid, begrip en samenwerking kunnen groeien.

Contactgegevens aanbieder

info@artcomm.nl
Aertcomm

Erdem Üstüner
06 51 37 91 23

Geen aanvragen meer mogelijk

In juni 2023 is het project Schurende gesprekken gestart. In de afgelopen tijd zijn er ruim 450 verzoeken voor trainingen ontvangen van zowel po, vo als mbo scholen. Door het grote aantal aanvragen is er geen subsidie meer beschikbaar. Het hele subsidiebedrag van 1,5 miljoen euro is toegekend. Aanvragen worden niet meer in behandeling genomen.

Ik heb interesse

Gesprekken met Impact!