POVOMBO

Interculturele communicatie

  • Discriminatie
  • Interculturele communicatie
  • Racisme
  • Organisatie Studiecentrum voor Publieke Veiligheid (SPV)
  • Duur training 6 uur
  • Max. aantal deelnemers 10
  • Locatie Op school of op locatie SPV te Vaassen

In deze training leer je om te gaan met verschillende vormen van interculturele communicatie en voorkom je misverstanden. Het biedt handvatten om het gesprek aan te gaan. Dit is essentieel bij het verzorgen van onderwijs.

Inhoud scholing

Interculturele communicatie is de samenwerking tussen personen of internationale teams met verschillende culturele achtergronden. Vooral het begrijpen van verschillende normen, waarden en gedragscodes binnen verschillende culturen is hierbij van belang.In Nederland wonen mensen uit meer dan 195 landen. Dat betekent dat er meer dan 195 culturele verschillen zijn. En dan kijken we alleen nog maar naar de culturele verschillen die gebaseerd zijn op etniciteit. Het onderwijs vindt plaatst een multiculturele samenleving waarbij interculturele communicatie steeds belangrijker wordt. Het werken als leraar wordt o.a. beïnvloed door verschillende culturele achtergronden, zonder dat men daar vaak bewust van is. Deze gedragscodes, omgangsvormen en verwachtingspatronen spelen een rol in hoe jij oordeelt over het gedrag van anderen en wat jij als normaal of onfatsoenlijk beschouwt. Door weinig of onvoldoende kennis en ervaring te hebben met cultuurverschillen binnen de school, wordt onze eigen interpretatie automatisch onze verwachting van anderen. Misverstanden, inefficiëntie zijn vaak het gevolg met bijkomend resultaat die van onrust in een klas of in communicatie naar de leerling en/of ouders. Door goed te communiceren, verlopen de samenwerkingen beter, er is sprake van een positief gedrag en worden sneller vorderingen behaald in het onderwijsleerproces.

Resultaat scholing

Het resultaat na de training:

  • Voorkomen van misverstanden;
  • Goede communicatie tussen leerlingen en professionals;
  • Je kunt een gesprek voeren op intercultureel gebied.
    • Wat is cultuur nu eigenlijk?
    • Cultuur in beweging
    • Culturele misverstanden: Wat heeft jouw referentiekader hiermee te maken?   Wat is de rol van stereotypen en vooroordelen? En wat kun je doen aan stereotypen en vooroordelen?
  • Omgaan met andere culturen: inzicht in de ander krijgen m.b.v. de cultuurdimensies van Hofstede en handvatten zoals het TOPOI model.
    • Waardenpatronen en cultuursleutels
    • Sociale rollen binnen en buiten de familie
    • Eer van de familie
    • Schaamtecultuur
    • Religie/ wereldbeeld

Praktische informatie

  • Richtprijs

    Deze training heeft een richtprijs van € 4.986,00 vrijgesteld van btw. Afhankelijk van uw wensen wordt er een offerte opgemaakt.

  • Doelgroep

    Docenten, zorgcoordinatoren, IB’ers, OOP’ers en leidinggevenden.

  • Leervorm/werkvorm

    De training wordt geleid door een trainer en een acteur. Er wordt kennis opgedaan door middel van theorie en praktijk. Er wordt geoefend door middel van rollenspellen met acteur.

Over de aanbieder

SPV (Studiecentrum voor Publieke Veiligheid)  is gespecialiseerd in het trainen van professionals (onderwijs, sociaal domein, politie, boa’s) op het gebied van veiligheid. Opleiden voor een veiliger Nederland, dat doet SPV. Al ruim 50 jaar verzorgt SPV onderwijs in het handhavings-, opsporings- en veiligheidsdomein, onderwijs- en sociale domein. Een vaste kern van 24 medewerkers is actief met het organiseren, plannen en ontwikkelen van opleidingen en met het adviseren bij opleidingsvraagstukken. Met een mix van online leren, praktijklessen en contactonderwijs bereiden we cursisten voor op hun toekomst. SPV is een CEDEO-erkende opleider. CEDEO voert klanttevredenheidsonderzoeken uit onder inkopers van cursussen, trainingen en opleidingen; daarbij wordt de opleider beoordeeld op kwaliteit, continuïteit en klantgerichtheid. In het klanttevredenheidsonderzoek van 2021 heeft SPV een klanttevredenheidsscore van ruim 94% gekregen. Een resultaat waarop SPV trots is!  *  Visie: SPV bereikt haar doelen door het voortdurend toetsen op actualiteit van onze doorlopende leerlijnen ten behoeve van de ontwikkeling van professionals en door het adviseren van organisaties die werken in en met veiligheid in brede zin.* Strategie: Dit betekent dat we streven naar een hoge kwaliteit van onze producten door middel van accreditaties en samenwerking met hogescholen en universiteiten. Ons aanbod is up to date (didactisch en inhoudelijk) waarbij we ons laten inspireren door het werkveld (adviescommissie). We bieden tevens organisatieadvies en coaching aan. Management en leiderschap completeren het veiligheidsprogramma. Bij ons kun je op het gebied van veiligheid je leven lang ontwikkelen via doorstroom en cross overs in onze leerlijnen en binnen de SeSa Groep.* Opleidingsfilosofie: De SPV opleidingsfilosofie heeft de volgende onderwijskundige en agogische waarden: leren oplossen van praktijkproblemen, bevorderen van motivatie, ontwikkelen van communicatieve vaardigheden, ontwikkelen van sociale vaardigheden, ontwikkelen van mensenkennis, leren zien van verbanden, oog krijgen voor verantwoordelijkheden, leren initiatief te nemen en te houden.

Contactgegevens aanbieder

e.schutte@spv.nu

Emile Schüte MEd
06 42 52 49 98

Subsidie aanvragen?

De school betaalt eerst de training aan de scholingsaanbieder en vraagt daarna subsidie aan bij het Expertisepunt Burgerschap dat namens OCW de regeling beheert.

Ja, ik heb interesse in

Interculturele communicatie

Subsidievoorwaarden

Neem contact met mij op

Ander aanbod over discriminatie

VOMBO

Themadag “Critical Talks”

Aanbieder: Stichting Critical Mass

Critical Mass biedt trainingen en workshops die onderwijsprofessionals helpen om gevoelige maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken en een inclusieve leeromgeving te creëren.

Lees meer

Lees meer over
VOMBO

Docententraining: praten over de thema’s die ertoe doen

Aanbieder: Stichting Kikid

Jongeren worstelen met thema’s als discriminatie, eenzaamheid, grenzen en respect. Hoe ga je daar als docent veilig en open mee om? Ontdek praktische handvatten voor een inclusieve, veilige klas.

Lees meer

Lees meer over
PO

Schurende onderwerpen: polariseren kun je (af)leren

Aanbieder: Hanze Groningen

Hoe bespreek je gevoelige onderwerpen op school? Hoe voorkom je verdere polarisatie? En hoe ga je om met conflicterende meningen? Daar gaat deze scholing over.

Lees meer

Lees meer over

Ik heb interesse

Interculturele communicatie