POVOMBO

Van opvattingen naar open gesprek

  • Gespreksvoering
  • Organisatie Map out
  • Duur training 4 uur of 2 x 2 uur
  • Max. aantal deelnemers 15
  • Locatie Op school

Schurende gesprekken over actualiteiten. Je begrijpt elkaar niet en je laat het agan. Of je voelt weerstand. Zoals bij LHBTI+ of conflicten. Het gaat over leven in de maatschappij. Ook dat is burgerschap.

Inhoud scholing

De scholing bestaat uit een dagdeel waarin docenten leren over: 1) de aanleiding en oorzaak van moeilijke gesprekken (klassikale uitleg) 2) Onderwerpen die een gesprek moeilijk te maken, deze zijn relevant voor burgerschap (onderwijs leergesprek) 3) Goede vragen leren stellen: wat zijn goede vragen en hoe stel je ze? (onderwijs leergesprek, evt. subgroepjes) 4) Het onderscheiden van feiten, meningen, gevoelens en ervaringen: het kunnen duiden hiervan en bewust inzetten om leerlingen te leren een moeilijk onderwerp te kunnen beseffen en behandelen. (onderwijsleergesprek, daarna groepjes en zelfstandig oefenen). Zie ook https://mapout.nl/schurende-gesprekken/

Resultaat scholing

Na deze workshop kan de docent tijdens een gepland of ontstaand gesprek in de klas goede, open vragen stellen en de techniek van het scheiden van feiten, meningen, gevoelens en ervaringen toepassen in de klas. De docent kan deze technieken zowel zelf toepassen als overbrengen aan de leerlingen. Hierdoor is er aandacht voor elkaar, (h)erkennen docent en leerlingen meer van elkaar en is er een groter gevoel van veiligheid in de klas. Na deze workshop ontvangt de docent een hand-out met de behandelde technieken.

Praktische informatie

  • Richtprijs

    Deze training heeft een richtprijs van € 907,50 inclusief btw. Afhankelijk van uw wensen wordt er een offerte opgemaakt.

  • Doelgroep

    Leerkrachten, leraren in opleiding, (burgerschaps-)docenten, burgerschapscoördinatoren, volledige onderwijsteams. Geen ervaring gevraagd.

  • Leervorm/werkvorm

    Je wordt je bewust van het niet begrijpen van elkaar, van (voor)oordelen en ruis in de communicatie. Je leert elkaar beter te begrijpen door goede vragen te leren stellen en door feiten, meningen, gevoelens en ervaringen van elkaar te scheiden.

Over de aanbieder

Map out ondersteunt docenten die betrokken zijn bij burgerschapsonderwijs door middel van workshops en leermateriaal. Dit helpt docenten om betekenisvol en krachtig burgerschapsonderwijs te kunnen aanbieden aan leerlingen. Schurende gesprekken zijn een centraal onderdeel in de maatschappij. Daarvoor biedt Map out vanuit verschillende invalshoeken concrete handvatten en inspiratie: vanuit de leerling, de docent, de mens in de maatschappij, de actualiteit en/of de meest passende techniek.

Contactgegevens aanbieder

suzanne@mapout.nl

Suzanne de Graaf
06 42 30 28 24

Subsidie aanvragen?

De school betaalt eerst de training aan de scholingsaanbieder en vraagt daarna subsidie aan bij het Expertisepunt Burgerschap dat namens OCW de regeling beheert.

Ja, ik heb interesse in

Van opvattingen naar open gesprek

Subsidievoorwaarden

Neem contact met mij op

Ander aanbod over gespreksvoering

VOMBO

Training Lesgeven over de Holocaust

Aanbieder: Anne Frank Stichting

In deze training leer je over de educatieve richtlijnen in lesgeven over de Holocaust, bespreken we omgang met beeld- en filmmateriaal en maak je kennis met een breed pallet aan educatieve materialen. 

Lees meer

Lees meer over
POVOMBO

Praten waar het Pijn doet – Docententraining

Aanbieder: Foocus op educatie

Leer hoe je als docent met zelfvertrouwen gesprekken voert over gevoelige thema’s, ook als jouw overtuiging botst met die van studenten. Voor wie écht verschil wil maken in de klas.

Lees meer

Lees meer over
POVOMBO

Debat én dialoog: nuance in meningsverschillen

Aanbieder: The Oracy Institute

Niet óf debat óf dialoog, maar een didactiek die leerlingen leert kritisch én empathisch te denken. Praktisch toepasbaar, direct in je les.

Lees meer

Lees meer over

Ik heb interesse

Van opvattingen naar open gesprek